Opvoeding vroeger vs nu


De doelen van de opvoeding zijn in de loop van de tijd erg veranderd. Vroeger wilde de ouders dat je veel regels had en meekreeg. Nu willen ouders jou juist je eigen verantwoordelijkheid geven en veel meer zelfstandigheid. De kinderen van nu beslissen veel meer mee dan dat ze vroeger zouden doen.

De grootte van het gezin

Hoe groot het gezin is speelt een grote rol in de manier van opvoeden. Nu zijn de gezinnen veel kleiner dan dat ze vroeger waren. De aandacht moest vroeger vele maler meer verdeeld worden dan wat nu moet. De grootte van een gezin in deze tijd bestaat gemiddeld uit twee à drie kinderen. In de ogen van de ouder mag het kind niks tekortkomen. In de materialistische zin niet, maar wel op de sociaal en psychologisch vlak ligt de lat erg hoog. Jouw kind staat centraal en de ouders vinden het een goede taak om jouw kind zelf te laten ontplooien en om deel te nemen aan muziekles, hockey, voetbal en noem maar op. Door deze druk zal het echt niks verbazen dat er zo’n hoge prestatiedruk is en zelfs al bij kleuters ontstaat.

Opvoeden vanuit vanzelfsprekendheid vs boeken, cursussen en online

Vroeger ging de opvoeding veel meer vanuit vanzelfsprekendheid. Natuurlijk dacht je wel na over hoe je jouw kinderen naar volwassen mensen bracht, maar het was niet een heel uitgesproken thema. Als je met een probleem zat ging je meestal naar je familie of vrienden. Tegenwoordig is er zoveel informatie over ‘goed opvoeden’. Er zijn mega veel boeken, magazines en website waarbij iedereen zijn mening uit over de opvoeding.

Comments are disabled.